HANDŽIĆ TERETI MLAĆU I CIKOTIĆA Sporazum o priznanju krivnje na čekanju
Četvrtak, 05 Svibanj 2011 16:43   
 
 
Enes Handžić je radio ono što su mu naređivali Mlaćo i Cikotić
­

Nekadašnji pomoćnik zapovjednika za sigurnost 307. Motorizirane brigade Armije BiH Enes Handžić djelovao je po ovlastima Ratnog predsjedništva Bugojna kao i po zapovijedima zapovjednika Operativne skupine Zapad Armije BiH, odnosno po nalozima i zapovijedima Dževada Mlaće i Selme Cikotića. Tekst je to izmijenjene optužnice protiv Enesa Handžića kojeg je jučer, prenosi BIRN Justice Report, pročitala Slavica Terzić, tužiteljica u ovom predmetu. Ona je izmijenjenu optužnicu pročitala prije početka razmatranja sporazuma o priznanju krivnje za zločine nad Hrvatima u Bugojnu koji je s Handžićem potpisala 26. travnja ove godine. O postignutom Sporazumu sudsko će vijeće odluku donijeti 11. svibnja. Handžić bi prema tekstu ovog Sporazuma mogao biti osuđen kaznu zatvora u trajanju od pet do deset godina.

Sporazum je na zahtjev Tužiteljstva i obrane razmatran na dijelu sjednice zatvorene za javnost “kako ne bi bila ugrožena istraga Tužiteljstva BiH”. Tužiteljica Terzić ranije je rekla da je sporazumom predviđeno da Handžić svjedoči u predmetu protiv optuženih Nisveta Gasala, Musajba Kukavice i Senada Dautovića, kao i u predmetima u kojima Tužiteljstvo vodi istragu. Među njima je i istraga koja se vodi protiv Dževada Mlaće, predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna.

Izmijenjenom optužnicom Handžiću se na teret stavlja da je od srpnja do kraja listopada 1993. godine, u svojstvu pomoćnika zapovjednika za sigurnost 307. brigade ARBiH, sudjelovao u odvođenju zatvorenika na kopanje rovova, kao i da nije poduzeo istrage protiv pripadnika Vojne policije koji su sudjelovali u fizičkom zlostavljanju i ubojstvima zatvorenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Handžić je kao nadređeni Vojnoj policiji 307. brigade i ovlašten od strane Ratnog predsjedništva, zapovjednika 307. brigade i zapovjednika Operativne grupe Zapad, izdavao naređenja za odvođenje zatvorenika na prinudne radove, odnosno kopanje rovova i tranšeja, gdje im je život bio ugrožen”, navela je tužiteljica Terzić, prenosi BIRN.

Prema podacima iz dokaznog postupka, u to vrijeme predsjednik Ratnog predsjedništva bio je Dževad Mlaćo, zapovjednik 307. brigade Tahir Granić, a zapovjednik Operativne grupe Zapad Selmo Cikotić, aktualni ministar obrane BiH.
Izmijenjenom optužnicom Handžiću je pripisana odgovornost za neprovođenje istraga protiv njemu podređenih vojnih policajaca koji su sudjelovali u nizu slučajeva mučenja i ubojstava zatvorenika u većem broju objekata u Bugojnu.

cikotic_i_mlaco.jpg

Handžić je odlučio priznati krivnju više od tri godine nakon što mu je počelo suđenje zajedno sa Gasalom, Kukavicom i Dautovićem.

Nakon postizanja sporazuma postupak protiv Handžića je razdvojen u odnosu na ostalu trojicu, koju optužnica takođe tereti za zločine nad hrvatskim stanovništvom u Bugojnu.

Prema optužnici, Gasal je bio upravitelj logora na stadionu “Iskra”, Kukavica zapovjednik osiguranja logora, a Dautović načelnik policije u Bugojnu.

bugojno.jpg

Tužiteljica Terzić je kazala da je o postignutom sporazumu razgovarala i sa oštećenima te da su oni izrazili namjeru o podnošenju imovinskopravnog zahtjeva za naknadu štete.

“Oni su također pozdravili sporazum kao prvo priznanje zločina u Bugojnu”, rekla je Terzićeva. Bivši zatočenici logora „Stadion“ za naš su list pak izjavili kako Sud ne bi trebao prihvatiti sporazum s Handžićem dok im ne otkrije lokacije s tijelima 20 nasilno odvedenih hrvatskih zatočenika, većinom iz logora „Stadion“. Prema podacima hrvatskih stradalničkih Udruga kroz „Stadion“ jedan od tri najzloglasnija logora Armije BiH u Bugojnu prošlo je oko 550 zatočenika od čeka su njih 294 u logoru provela punih osam mjeseci.

Na dijelu zatvorenom za javnost, Tužiteljstvo je uložilo određeni broj novih dokaza, a Sudsko vijeće će na ročištu zakazanom za srijedu, 11. svibnja 2011. godine, priopćiti prihvaća li ili ne Handžićev sporazum s Tužiteljstvom BiH. Jesu li među novim dokazima i oni koji bi na optuženičku klupu konačno trebali dovesti i Mlaću te Cikotića znat će se idućeg tjedna. artinfo.ba

 

Dodaj komentar

Vaši komentari veoma su važni. Nećemo tolerirati uvredljive, neprimjerene, bezobrazne, prijeteće ili na drugi način neprimjerene komentare. Također nećemo tolerirati govor mržnje, nacionalno, rasno ni političko vrijeđanje te vrijeđanje na drugima osnovama. Kad budemo smatrali potrebnim, uklonit ćemo takve komentare.

Sigurnosni kod
Osvježi

> LOGIN

> ONLINE

Trenutno aktivnih Gostiju: 47